Melyik a Te utad?

Jun 13, 2023

Mai téma: Távmunka? homeoffice? digitális nomádság? szabadúszó vállalkozás? Melyik a Te utad?

De elƑször arról, hogy miért született meg a freebirds agency?

Hónapok óta követem a különféle külföldi magyarok csoportokat, fél Európában - ami egyrészt nem egészséges, másrészt elszomorító, viszont megvilágított a számomra valamit. Nem csak azt, hogy hány százezer ember keresi a boldogulását máshol, hanem azt is, hogy mennyire nincsenek 2023-ban tisztában azzal, hogy nem kell elmenni mosogatni, ha új életet akarsz kezdeni, hanem online dolgozhatnának bárhonnan bárhová. Akár a jelenlegi munkahelyükre is, ha rugalmas. Vagy a szakmájukat digitalizálva vállalkozást indíthatnak, esetleg egy teljesen új dolgot megtanulva, már egy kialakított profillal és külsƑ bevételi forrással, mint egy védƑhálóval állhatnának neki az ország váltásnak.

De errƑl sehol nem esik szó. Nem véletlenül. A röghöz kötés fejben kezdƑdik. Ne láss túl a szellemi vasfüggönyön, amit a Te pénzedbƑl építettünk ellened! Egy óriási szakadékot látok a digitális fejlettség szintjén (is) - ami sajnos egyre mélyebb lesz! Mert ugye úgy nehéz informatikát tanulni, ha úgy spórolunk, hogy nem lehet bekapcsolni a számítógépeket az iskolában. De ha be is kapcsolják, Neumann János, Word, Excel, Powerpoint... miközben a világ másik felén promptokat írni tanulnak a digitális szakmunkások.

Egyáltalán nem gondolom azt, hogy mindenkinek el kellene hagynia a szülƑhazáját, azért mert mi így tettünk. Ez a mi döntésünk és 10 évig érleltük. Ez alatt a tíz év alatt kipróbáltam mindenfélét a webáruház indítástól át a kriptovalutákig, hogy pénzt keressek. Adtam el fotókat, grafikákat, üzemeltettem magazint és értékesítettem a hirdetési felületeit, írtam honlap szövegeket, hírleveleket, kezeltem social media felületeket. De ezek mellett más, egészen elképesztƑ dolgokból élnek meg emberek. Ezeket szeretném összeszedni és megmutatni Nektek, hogy nézd! Ez Te is lehetnél!

freebirds agency lesz az, ahol én is túllépek azon, hogy csak kreatívoknak és csak vállalkozóknak mutassam meg, hogy lehet másképp is élni. A forma még képlény, de a név tükrözi, hogy szeretném, ha ez nagyra nƑne és a világon mindenhol ott lennének a szabad madarak!

Hogy a “de jó neked!” lehet jó neked is!

Távmunkában, home officeban, digitális nomádként vagy szabadúszó vállalkozóként. Ezek mind hasonló fogalmak, de különbözƑ státuszt fednek le. Ezt sem biztos, hogy mindenki jól ismeri vagy használja.

Távmunkában dolgozni rendes állásban is lehet - meggyƑzƑdésem, hogy azt, amit egy irodába bejárva el lehet végezni, azt el lehet végezni online is, sokkal hatékonyabban. A velem dolgozó közvetlen munkatársaim így dolgoznak - a legtöbbjükkel soha nem találkoztam és van aki egy másik országban él. A 8 órás munkából 4 az aktív munkavégzés, a többi kávézás, kamu fénymásolás, ebédelés, kávézás, ezért felesleges bejárni.

A homeoffice nem egy szitokszó, egy büntetés, hanem egy lehetƑség, hogy kevésbé legyen szoros a mindennapok póráza. Ebben az esetben általában van 1-1 nap, amikor be kell menni valahová pofavizitre, de a hét nagy részében otthonról tudsz dolgozni. El tudsz menni a gyerekekért, nem utazással töltöd a fél életed stb. Ma már nagyon sokféle munkakörben elfogadott a homeoffice.

A digitális nomád már általában vállalkozó, aki más szóval freelancerként 2-5 ügyfélnek dolgozik be fixen, bármilyen munkát az adatrögzítéstƑl a hirdetéskezelésig, de jellemzƑen nem végez klasszikus önálló vállalkozási tevékenységet - magyarul számláz és közben ott és úgy éli az életét, ahogy akarja. Magunkat is ide sorolhatnám, mert még nem állapodtunk meg, hogy itt maradunk örökre, hiszen rengeteg felfedeznivaló hely van még a világon!

De inkább az utolsó szabadúszó vagy online vállalkozóba, akiknek van egy vagy több vállalkozási profilja, amelyek online, nagyrészt automatizáltan illetve távmunkában dolgozók segítségével biztosítják a mƱködést és a bevételt, ami mindezt lehetƑvé teszi.

Szóval a szabadság is több szintes. Én mindegyik szinten jártam már, számomra most az új szint az, hogy megosszam ezeket a tapasztalataim. Egyáltalán nem akarok mindenkin segíteni, megmenteni saját magától vagy gyƑzködni, hogy ez a jó neked... nem. Csak aki már tudja, hogy a kalitkának van ajtaja, ami nyitható, csak fél kirepülni rajta. Nekik. Neked?

Neked igen? Melyik a célod?

PS: a kép tavaly július 1-én készült, amikor 4 napos autózás után megérkeztünk Huelvába és még 1,5 nap kompozás várt ránk az óceánon, útban egy szigetre, ahol még sosem jártunk, a kocsiban minden fontos dolgunkkal és a három lányunkkal. A 19-re lapot húzok helyzet belsƑ nyugalmát az online bevételeink jelentették, hogy bármi is történik, zipzár visszahúz és akkor máshol.

MĂ­toszok Ă©s legendĂĄk a szabaĂșszĂĄsrĂłl Ă©s a digitĂĄlis nomĂĄdok vilĂĄgĂĄrĂłl

SzeretnĂ©d megtudni, hogy neked valĂł e a szabadĂșszĂĄs vagy a digitĂĄlis nomĂĄdok vilĂĄga?
Segítek neked eldönteni, hiszen egy mentornak ez a feladata.
Nem csak irĂĄnyt mutatni, de a fejekben Ă©s a fogalmi zavarokban is rendet tenni.

Én is szeretnĂ©k szabad lenni

Csatlakozz hozzånk hasonló tartalmakért és még több agymenésért

SzabadĂșszĂĄs, online szabadsĂĄg, filter Ă©s mindenmentes vilĂĄg - Ă©s sok minden mĂĄs.